Gastronomiczne obiekty, które używają w kuchniach wiele najróżniejszych tłuszczy, muszą zadbać o ich odpowiednią utylizację. Bezpośrednie wylewanie do rury kanalizacyjnej nie jest możliwe, bowiem zabraniają tego przepisy. Dlatego też w takich sytuacjach niezbędne będzie zainstalowanie dedykowanego separatora do oddzielania tłuszczu, jaki oczyści odpowiednio ścieki z takiego zanieczyszczenia. Przy montażu separatora należy zwrócić uwagę na parę ważnych spraw. Przede wszystkim powinien on zostać dobrany pod względem parametrów do tego, co będzie spływać do niego podczas pracy.

Poza tym należy go ustawić w takiej lokalizacji, żeby był łatwy dostęp. Jest to spowodowane tym, że regularnie trzeba będzie wykonywać przegląd separatorów, i firma która się tym będzie zajmować musi mieć możliwość dojechania. Oczywiście firmy z tej branży są przygotowane na wiele różnych sytuacji, dysponują też sprzętem mającym spory zasięg, ale czasem mogą się zdarzyć przypadki, że nawet to nie pomoże. W zasadzie wszystko jest do zrobienia, ale jeśli trzeba będzie wykonywać jakieś nietypowe działania, to zapewne czyszczenie separatorów cena będzie też trochę inna.

Przy użytkowaniu separatora w zbiorniku będą się gromadzić oddzielone tłuszcze, z tego też powodu co jakiś czas należy je wywieźć. Taki czyszczenie separatorów śląskie musi być wykonywane przez firmę mającą niezbędne uprawnienia, a także wspominany wcześniej pojazd do przewożenia takich zanieczyszczeń. Przeważnie taki serwis należy wykonywać raz na kilka tygodni, lecz w każdym przypadku trzeba indywidualnie to ustalić.

🧾 ARTYKUŁ SPONSOROWANY

+ Nie ma żadnych komentarzy

Dodaj swój